S-a deschis dosar penal în cazul Grindul Chituc – arie protejată, în patrimoniul UNESCO

S-a deschis dosar penal în cazul Grindul Chituc – arie protejată, în patrimoniul UNESCO

În urma mai multor sesizări şi constatări privind încălcări ale interdicţiei de acces auto pe coronamentul Grindului Chituc, aflat în zona de strictă protecţie a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, inspectorii din ARBDD – ARBDD – Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii – au derulat mai multe acţiuni pentru a surprinde în fapt autoturismele sau utilajele care intrau pe teritoriul Rezervaţiei, respectiv pe porțiunea de drum Vadu-Edighiol-Periboina, în apropierea lucrărilor pentru înlocuirea echipamentului aferent sistemelor de stavile.

În cele din urmă, accesul auto pe Grindul Chituc a fost complet restricţionat pentru a proteja zona, iar autoritățile au montat o barieră, dat fiind că întreaga zonă este monument UNESCO.

În luna iunie, Ministerul Afacerilor Interne, Romania a informat că s-a deschis dosar penal din cauza nerespectării prevederilor legale în domeniu. Totodată, au transmis că vor asigura măsurile din competență, în vederea asigurării protecției și conservării acestor zone de habitat natural.

Grindul Chituc, o zonă impresionantă prin frumusețea peisajului modelat de valurile mării ce vin dinspre est, se întinde între Gura Portiței și Capul Midia, separând apele Lacului Sinoe (ale complexului lagunar Razelm-Sinoe) de cele ale Mării Negre. Are o lungime de aprox. 27 km, lățime de 1-2 km cu un maxim ajungand la cca 4 km și înălțime de 1,5-2 m. Suprafața totală este de 7.300 hectare, zona strict protejată de 2300 ha fiind situată in nord.