De ce ruginesc usile de exterior ale apartamentelor si cum sa le protejezi

De ce ruginesc usile de exterior ale apartamentelor si cum sa le protejezi

 

La fel ca si usile din lemn care pot putrezi, cele din metal se pot degrada datorita ruginii. Vrei sa stii de ce apare rugina si cum poti asigura protectia unei usi exterior apartament din metal? Afla in continuare tot ce trebuie sa stii!

Rugina – dusmanul principal al unei usi exterior apartament

Rugina este forma de oxidare a fierului si a aliajelor sale, inclusiv otelul, care se produce cand aceste metale sunt expuse la oxigen si umiditate pentru o perioada indelungata de timp.

In cazuri severe, rugina poate compromite functionalitatea unei usi metalice, care ulterior va avea nevoie de reparatii costisitoare sau va pune chiar problema inlocuirii complete a acesteia.

Prin urmare, este esential sa fie luate masuri preventive, cum ar fi aplicarea de vopsele anticorozive, pentru a proteja usile metalice impotriva efectelor daunatoare ale ruginei.

  • Principalul vinovat pentru ruginirea usilor de exterior din metal sunt umiditatea din aer, ploaia sau zapada. Chiar si soarele poate deteriora treptat usa de exterior, ceea ce ii va permite ruginei sa se formeze.
  • Orice lovitura sau zgarietura, chiar si una superficiala, pe suprafata usii poate fi punctul in care rugina sa isi faca aparitia.

Atunci cand vopseaua sau finisajul protector se deterioreaza, metalul este expus direct la oxigen si umiditate, ceea ce accelereaza procesul de oxidare.

  • Calitatea materialului din care este facuta usa de exterior a apartamentului poate juca, de asemenea, un rol important. Unele aliaje metalice sunt mai rezistente la rugina decat altele. De exemplu, otelul inoxidabil sau anumite tipuri de aliaje tratate special sunt mult mai rezistente in timp, fiind mai putin probabil sa se corodeze.

Cum sa protejezi usile de exterior din metal?

  • Un strat bun de vopsea de calitate este prima linie de aparare impotriva ruginii. Asigura-te ca reinnoiesti vopseaua ori de cate ori observi semne de deteriorare sau cand finisajul incepe sa-si piarda din aspect. Alege vopsea rezistenta, formulata special pentru tipul de metal din care este facuta usa ta.
  • Pe langa vopsea, poti aplica un strat protector, cum ar fi un lac sau un sigilant, care sa actioneze precum o bariera suplimentara impotriva umiditatii.
  • Curatarea frecventa a usii poate preveni acumularile de murdarie care vor afecta integritatea straturilor protectoare si apoi a metalului.

Spala usa cu o solutie blanda de curatare si verifica periodic daca exista zgarieturi sau deteriorari ale vopselei.

  • Daca observi zgarieturi sau lovituri pe usa ta, actioneaza rapid. Curata zona afectata si aplica un strat de vopsea si sigilant pentru a preveni formarea ruginii.

Alege o usa din materiale de calitate

Cand alegi o usa de exterior pentru apartament, ia in considerare materialele care sunt rezistente la rugina de la bun inceput. Desi pot fi mai scumpe, usile din otel inoxidabil sau din aliaje tratate special te vor ajuta sa economisesti bani si timp pe termen lung.

Pentru mai multe informatii despre usile metalice, despre rezistenta lor, dar si alte detalii privind feroneria si designul, cere ajutorul producatorilor si distribuitorilor.

Pentru cei care nu accepta compromisuri cand vine vorba de casa lor, usile de exterior pentru apartament de la Maco reprezinta alegerea ideala. Rezistenta, durabilitate si un design care capteaza privirile – toate intr-un singur produs.