Analize medicale recomandate pentru bătrâni
Efectuarea analizelor nu trebuie să reprezinte o soluție obligatorie în cazul în care starea de sănătate se înrăutățește. Analizele periodice, în funcție de categoria de vârstă din care faci parte, sunt cea mai bună metodă prin care poți depista la timp dacă există suspiciuni sau probleme de sănătate.
În special atunci când vorbim despre categoria de persoane în etate, analizele trebui realizate la intervalul de timp recomandat de medicul de familie sau de medicii specialiști. Organismul îmbătrânit nu răspunde și nici nu luptă în aceeași manieră cu agenții externi de îmbolnăvire, cu virusurile sau bacteriile.
Ai grija de sănătatea ta sau a vârstnicilor din jurul tău și îndrumă-i către laboratoarele de analiză sau cabinetele medicilor specialiști în geriatrie! Responsabilitatea sănătății prelungește durata de viață, independența și autonomia.
Analize de sânge recomandate persoanelor vârstnice
Există numeroase tipuri de analize pe care medicii le recomandă persoanelor ce au ajuns la bătrânețe. Pentru o viață sănătoasă și pentru a-și păstra pe cât de mult timp autonomia, aceștia trebuie să viziteze măcar o dată pe an un laborator pentru prelevarea următoarelor analize de sânge:
- Profilul lipidic format din colesterolul total, colesterorul „bun”, colesterolul „rău” și trigliceridele.
- Hemoglobina glicată.
- Hemoleucogramă completă.
- Hormonul de stimulare tiroidiană.
- Vitamina B12.
- Feritina
- Profilul metabolic (proteinele totale serice, fosfataza alcalină, bilirubina totală ș.a.).
- Profilul metabolic de bază (potasiu, clorura, calciu, uree serică ș.a.).
Totuși, dacă vorbim despre un vârstnic ce acuză deja dureri sau senzații neplăcute, nefirești în anumite zone ale corpului sau la anumite organe, medicul va ști cel mai bine ce analize să solicite. Valorile menționate anterior sunt, în general, urmărite cu precădere pentru a evalua sănătatea bătrânilor.
Stilul de viață și alimentația pot influența decizia medicilor cu privire la valorile setului de analiză de sânge. Istoricul medical este, de asemenea, un indicativ care poate modifica recomandările privind analizele pe care vârstnicii trebuie să le efectueze.
Controale recomandate bătrânilor
După împlinirea vârstei de 65 de ani este recomandată creșterea frecvenței cu care vizitam cabinetele medicilor specialiști. De altfel, există și analize comune atât vârstei adulte, cât și vârstei a 3-a.
Un control medical general anual, spre exemplu, este la fel de recomandat tinerilor, precum și vârstnicilor. Controlul cardiac, pe de altă parte, poate fi omis, în lipsa unor probleme sau dureri până la vârsta de 35 de ani, însă după 65 de ani va trebui să îl faceți o dată la 5 ani.
Dacă vă cunoașteți ca fiind o persoană a cărei valori ale tensiunii sunt mari, este recomandat să o verificați cât mai des posibil, indiferent de vârsta pe care o aveți.Testul pentru colesterol este bine să îl afectuați în funcție de același principiu precum tensiunea arterială: dacă este mărit, peste 200, la fiecare 5 ani.
Consultul diabetic pntru persoanele care nu au împlinit vârsta de 45 de ani poate fi efectuat doar la recomandarea medicului. În schimb, pentru persoanele care au depășit această vârstă, este ideal să fie efectuat o dată la fiecare 3 ani.
Consultul endocrinologic este recomandat să fie efectuat o dată la 5 ani, începând cu vârsta de 35 de ani și până la bătrânețe.